Keramische Steen • Keramische steen • Introductie

Introductie:

Keramische tegels worden gemaakt door aarde (fijngemalen klei) te bakken. Afhankelijk van het gevolgde procédé onderscheiden we volgende soorten:

Terracotta tegels:

Deze tegels worden vervaardigd door natuurlijke klei op lage temperatuur te bakken. Het kleurengamma van terracotta tegels is beperkt tot beige en bruin. Terracotta tegels zijn stevig en slijtvast (krasbestendig), maar zijn tevens erg poreus en bijgevolg niet waterdicht.
Terracotta tegel
Terracotta tegels

Faiencetegels

Faiencetegels (ook gekend als verglaasde tegels) zijn terracotta tegels die voorzien zijn van een waterdichte emaillaag. Hierdoor is het mogelijk om een zeer groot kleurengamma te maken. Faiencetegels zijn echter gevoelig voor krassen en zijn weinig slijtvast. Dit heeft tot gevolg dat faiencetegels vooral geschikt zijn als wandtegel en minder geschikt om gebruikt te worden als vloertegel (met uitzondering van bijvoorbeeld wc's of badkamers).
Faiencetegel
Faiencetegels

Grestegels

Grestegels zijn terracotta tegels waarbij aan de fijngemalen klei mineralen zijn toegevoegd. Grestegels worden ook op veel hogere temperaturen dan terracotta tegels gebakken. Grestegels zijn waterdicht (en dus vorstbestendig) en zeer duurzaam (het materiaal is over de volledige dikte hetzelfde, hierdoor vallen eventuele beschadigingen minder op).
Grestegels kunnen verder onderverdeeld worden in 3 types:
  • onverglaasde grestegels: deze hebben geen emaillaag waardoor zij een soberder uitzicht hebben en het kleurengamma is beperkt
  • verglaasde grestegels: deze zijn voorzien van een emaillaag en hebben bij gevolg hetzelfde uitzicht als faiencetegels; hierdoor is er een zeer uitgebreid kleurengamma mogelijk
  • getrokken grestegels: deze zijn gemaakt van minder fijne klei en zijn bijgevolg minder fijn afgewerkt
Grestegel
Grestegels